Kleinwalsertal

Van de eerste kleine Nordstau profiteer ik om in de tweede helft van december een paar dagen op pad te gaan. Enkele vrienden dienen in laatste instantie jammer genoeg af te haken. Zo beland ik op mijn ééntje in Mittelberg.

Zéér vroeg vertrokken in de Kempen kan ik na een ritje van een kleine 800 km om 12u30 de ski’s reeds aanvellen.  Een tochtje vanuit Baad naar de Gamsfuss vormt de opener van het seizoen. Onder een prachtig winterzonnetje en met bijtende temperaturen is dit alvast een aangename start.

De volgende dag hetzelfde recept: bitterkoud (-16°), gelukkig windstil en een stralende hemel. De Höferspitze en de steile Weiser Schrofen gaan voor de bijl. Afdalingen in de zachtste Pulver of schitterende Oberflächenreif worden me op een schoteltje aangeboden!

De sneeuwgrens – voor zondag voorzien op 1.000 m –  blijkt uiteindelijk tot op 1.500 meter een regengrens te zijn. Ondanks mijn “geïmpregneerde” vellen is een loodzwaar tochtbegin mijn deel. Centimeters dikke pakken sneeuw blijven aan de stijgvellen kleven.

De laatste 400 hoogtemeter naar de Kuhgerenspitze zijn dan weer aangenaam om te sporen en  skiën. Dit doen we dan ook een tweede keer.  Het spoor ligt er nu toch ;-). Bovendien moet ik de nodige calorieën verbranden. In mijn hotelletje wacht immers elke dag om 16.00 h “Kaffee und Kuchen”. En laat dit nu één van mijn vele zwaktes zijn.

Op maandag is het weer nog steeds zus en zo. Ik verkies een tocht die start langs een brede “Forstweg”. Zo vermijd ik de miserie van de vorige dag. Ook nu tref ik boven de 1.500 meter weer de fijnste sneeuw aan. Na de Grünhorn en een lange afdaling spoor ik naar de Ochsenhofer Kopf. Ah ja er wacht immers nog een Sachertorte of Bienenstich!

Dinsdag is het terug een pak kouder en weerom stralend weer. De overschrijding van de Güntlespitze lijkt me de ideale afsluiter. En omdat je dergelijke stralende dagen met “Traumschnee” ten volle moet benutten trek ik nogmaals 500 meter omhoog tot op een “onbenoemde bergtop” tussen de Güntle- en  Unspitze.

Voilà, we kunnen er weer tegen… voor een paar dagen ;-).