Wieso kein Schnee?

DSC06475

Intro

Laten we eerlijk zijn: het begin van de winter is niet wat de meesten onder ons ervan verhoopten. Maar hé… we zijn nog maar december. Geen reden tot paniek. Doemscenario’s zijn zeker (nog) niet aan de orde.

Het is echt niet de eerste keer dat we in december hier en daar met een gebrek aan sneeuw zitten. Ook vóór de buzz rond climate change heb ik povere winterstarts maar ook zeer succesvolle debuten meegemaakt; dus don’t worry. Dit is bijvoorbeeld een filmpje van de kerstweek 2012. En eindejaar 2013 was er aan de zuidkant van de Alpen een overvloed aan sneeuw.

Om geen misverstand te kweken: ik ben geen non-believer wat de opwarming van de aarde betreft. Au contraire. Maar een winter met veel of weinig sneeuw staat los van de (middel)lange termijn trend. Dit is het verschil tussen weer en klimaat… of niet (denkt de leek in mij)?

Als er weinig sneeuw ligt dan moet je ‘m gaan zoeken. En dat is wat we afgelopen periode gedaan hebben.

DSC06271

Pitztal

Voor onze klassieke toerski-seizoens-instuif trekken we midden december naar het Pitztal. Met de liftjes geraak je daar makkelijk tot op de gletsjer of tot aan de Rifflsee. Met Geert en Koen klim ik zo naar de Wildspitze, Schutkogel en Wummtalerkopf.

Boven de 2.500 meter zijn de omstandigheden best goed te noemen. Hier en daar zelfs prima. De grote dump van net voor de herfstvakantie heeft de gletsjers deftig ingesneeuwd. Onder de 2.000 meter zijn de condities echter pover, of zelfs onbestaande ;-).

We maken er het beste van en amuseren ons. Maar om eerlijk te zijn : deze tochten heb je niet onmiddellijk voor ogen als je aan “hoogwinter” denkt. Dan wil je door de poeder naar boven sporen en gaan “Waldfahren” ;-).

DSC06433 - kopie - kopie

Hohe Tauern

Omdat we met een KUL-student zitten plannen we in de kerstweek slechts een short-(toer)ski. Geen ramp met de heersende condities.

Gelukkig kan ik – zonder onkosten – ons verblijf in de Kitzbüheler Alpen annuleren. Dat is het voordeel als je ergens regelmatig komt ;-). Met wat puzzelwerk vind ik in de Granatspitzgruppe nog een verblijf voor enkele nachten.

Voor de piste-skiërs is het een beetje balen. Máár met de vellen onder de latten kunnen we op zoek naar de beste omstandigheden. Met Ruben, of alleen, of met het ganse gezin trekken we naar de Sonnblick, de Granatspitze, de Fürleg, Medelzkopf…

Dit alles gecombineerd met een stralend zonnetje, wat wellness, lekker eten, een glaasje wijn… ons hoor je niet klagen.

Maar laat het nu toch maar volle bak sneeuwen. Dat “Knietief” sporen en dat “Waldfahren” wil ik toch geen heel seizoen missen.

DSC06260

Meer foto’s op facebook: Pitztal of Hohe Tauern.

Prettige kerstdagen

Peter