BPA Toerskistages 2022

INSCHRIJVINGEN – ONLINE  VIA  WWW.BPA.BE

Na de tegenvaller – om de bekende reden – hernemen we in het winterseizoen 2022 ons programma. Omwille van de annulering krijgen de ongelukkigen van vorig seizoen een voorkeurrecht tot aanmelden. Daarom kan het zijn dat de plaatsjes beperkt zijn. We bieden BPA- en KBF-leden weer drie stages aan:

We openen in januari met de klassieke en  enorm populaire basisstage. Deze vindt plaats in Lungau en richt zich tot de absolute beginner en de lichtgevorderde toerskiër. (VOLZET)

In februari volgt dan een opleidingsweek waar zowel debutanten maar ook weinig ervaren toerskiërs  op zoek naar meer zelfstandigheid welkom zijn. De regio rond de Brennerpas (Wipptal, Obernberg etc.) vormt hiervoor een ideale uitvalsbasis. (VOLZET)

En in maart kan natuurlijk een hoogtoerenweek niet ontbreken. Na bijna 15 jaar kiezen we nogmaals voor de Hohe Tauern. Voor deze week  spreken we de meer gevorderde tot ervaren toerskiër mét de nodige alpine ervaring aan. (VOLZET)

Op de kalender zijn we zoals gebruikelijk op zoek gegaan naar de “meest rustige periodes”. Bij ons dus geen drukke vakantieweken (Kerst, Karnaval, Pasen,…) . Rust en eenzaamheid maken een belangrijk deel uit van de beleving.

 • Basisstage “Lungau  VOLZET                            Periode : zon 16/01 –  zat 22/01/2022

Lungau  is een streek waarmee we goed bekend zijn.  In het uiterste zuiden van Salzburg biedt deze regio – afhankelijk van de sneeuwval – de mogelijkheid om zowel aan de noord- als zuidkant van de pas te toeren. Er is  een ruim aanbod van makkelijke tot iets meer uitdagende tochten van 600 tot wel  1.500 hoogtemeter.

Naar aloude gewoonte integreren we het volledige opleidingspakket in onze tochten en beklimmingen. Het eindresultaat mondt  zo uit in niet enkel een leerrijke maar ook een aangename en sportieve week. Onze uitvalsbasis is een fijn pension in het dorpje Tweng.

Voor deze week focussen we op de beginnende of lichtgevorderde toerskiër met een prima skiniveau én conditie.

In de prijs zijn inbegrepen: begeleiding en onkosten stageleiding, verblijf in halfpension én wellness ;-).

Prijs: bij 4/5 dlnrs.  ongeveer 700 € voor BPA-leden

 • Basis/Ervaringsstage “Brenner regio VOLZET        Periode : 06/02 –  12/02/2022

De omgeving van de Brennerpas is bij velen misschien minder bekend als toerengebied. Maar de grens tussen Stubaier en Zillertaler/Tuxer Alpen biedt een ruim aanbod aan tochten.

Zowel beginners maar zeker ook toerskiërs op zoek naar meer zelfstandigheid zijn welkom op deze opleidingsweek.

Ook hier zijn  een prima skiniveau én conditie onontbeerlijk. Vanuit een comfortabel hotel maken we dagtochten en genieten ’s avonds van een beetje luxe ?.

In de prijs zijn inbegrepen: begeleiding en onkosten stageleiding, verblijf in halfpension én wellness ;-).

Prijs: bij 7/8 dlnrs.  ongeveer 735 € voor BPA-leden

 • Hoogtoerenstage  “Hohe TauernVOLZET                   Periode : 13/03 –  19/03/2022

Bijna 15 jaar geleden organiseerden we in de Hohe Tauern de eerste BPA – hoogtoerenweek. Dringend tijd om nogmaals naar het Venediger– en/ Glocknergebied te trekken.

We toeren vijf volle dagen door de Hohe Tauern… één van de meest vergletsjerde streken in de Oost-Alpen. We denken momenteel nog na welke ronde we precies gaan uitstippelen . Een week stevig toerski en alpine plezier is alvast verzekerd. Mogelijke hutten: Essener Rostocker, Kürsinger, Neue Prager, Johannes… ?

Als de omstandigheden het toelaten trachten we dagelijks een mooie drieduizender – Venediger? Grosse Geiger? …. –  mee te pakken. Deze week richt zich tot de sportieve  iets gevorderde en meer ervaren toerskiër met de nodige basiskennis van alpine technieken (lopen aan een touw, stappen met stijgijzers en piolet,…)

In de prijs zijn inbegrepen: begeleiding en onkosten stageleiding, verblijf in hutten op basis van halfpension.

Prijs: bij 8 dlnrs. ca. 950 € voor BPA-leden

Verdere info:

 • Door het werken met kleine groepen komen we zowel tegemoet aan deelnemers die louter begeleiding zoeken als aan diegenen die streven naar zelfstandigheid. De ervaring leert ons dat deze mix op het terrein goed werkt. Kleine groepen bieden meer mogelijkheden, meer flexibiliteit en natuurlijk meer veiligheid.
 • Een greep uit het programma: tochtvoorbereiding, strategie (stop or go, snowcard), lawineberichtgeving, simulatie lawineongeval, LVS-oefeningen, sneeuwprofiel, leggen van een spoor, skitips bij de afdaling,… Zoals steeds integreren we het opleidingsaspect in onze tochten.
 • Alle deelnemers worden uitgenodigd op een theoretische clinic rond lawinegevaar (december 2021).
 • Voor al onze opleidingen (dus ook de basisopleiding) verlangen we een prima skiniveau. Maar minstens zo belangrijk zijn: de ware bergspirit – dus geen salonskiërs – ,in groep kunnen functioneren en een goede tot zéér goede conditie.
 • BPA-leden kunnen genieten van het in de prijs inbegrepen veiligheidspakket: schop + LVS + sonde. Andere KBF-leden kunnen dit verkrijgen tegen een bescheiden bijdrage.
 • Voor de huur en/of aanschaf van toerskimateriaal hebben deelnemers en ikzelf de laatste jaren  goede ervaringen met o.a. Republik (www.republik.be) in Antwerpen.

Aanmelden/Inschrijving:

 • Gelieve tijdig in te schrijven zodat u zeker bent van uw plaatsje !
 • De stages worden ingericht door B.P.A. maar staan open voor alle KBF-leden. Info bij Peter : peter.toerski@gmail.com (GSM 0477 720 485).
 • De inschrijvingen verlopen online via “ www.bpa.be >  Activiteiten en Opleidingen > Toerskiën > “Basisstage Lungau” , “Stage Brenner Regio” of “Skihoogtoeren Hohe Tauern”.
 • Gelieve tijdig in te schrijven – best ná contactname met de stageleiding – de volgorde van betaling bepaalt de volgorde van inschrijving.

Peter Zie ook: www.toerski.be of www.facebook.com/toerski.be of www.bpa.be