Vette latten

alpin 12/2013Zoals beloofd een kleinte toelichting bij de “Free-Touring-Test” uit Alpin 12/2013. “Free-Touring” betekent niet meer of minder dan : brede ski’s waarmee u – naast liftgebruik – nog de nodige hoogtemeters kan doen.

In totaal werden 16 types onder de loep genomen tussen de 3 kg en maximaal 4 kg. De breedte – onder de binding gemeten – varieerde van 96 tot 110 mm.

Het testteam – bestaande uit gedreven amateurs en profi’s – verwonderde er zich over hoe uiterlijk vrij gelijkaardige ski’s toch zo verschillend bleken om mee te skiën. En hoe kan een een 180 cm lange en 106 mm brede ski wendbaarder zijn dan een kortere ski met slechts 97 mm breedte?

Heden te dage spelen zovele parameters een rol: lengte, gewicht, breedte… maar ook hardheid, het type van rocker, de radius… De mix van al deze elementen bepaalt hoe goed een ski is. En dan nog: wat is een goede ski ?

Ook bij het testteam heerste hierover verdeeldheid. Veel hangt natuurlijk af van je eigen skistijl. Wil ik het “gemütlich” of mag er de pees op. Sommige ski’s zijn nu éénmaal niet bedoeld om het “smoothly” aan te pakken.

Naast het testteam werden de ski’s eveneens getest door 40 Alpin-lezers. Zij gaven de doorslag bij die ski’s waarbij het testteam het niet volledig eens was.

 

Testresultaten:

Net als bij de toerski’s – zie Alpin 11/2013 – dient ook hier herhaald: “slechte ski’s bestaan er niet”.

De ski’s die een “Alpintip” in de wacht wisten te slepen zijn :

  • de Nanuq (131 – 96 – 114) van Völkl, en dit vooral o.w.v. de combinatie gewicht/prestatie
  • de Soul 7 (136 – 106 – 126) van Rossignol, o.w.v. het allround karakter,
  • de Nunataq (139 – 107 – 123) van weerom Völkl, als overall winnaar.

Maar nogmaals… de andere ski’s waren nauwelijks minder goed. Zo verkozen diverse profi’s telkens een andere ski als hún absolute nummer één : K2 Coomback, Kästle TX 107, Scott Rock’Air, …..

Het volledige verslag is te vinden – voor abo’s –  in Alpin.