Lesvrije week

DSC06930

Na een geslaagde week in de Obertauern verblijf ik nauwelijks een week later weer in Oostenrijk.

Ruben zit voor het eerste jaar op de unief (KUL). Vorig jaar heb ik m’n zoon en zijn maat Mathias beloofd hen mee op tocht te nemen tijdens hun lesvrije week.

En… belofte maakt schuld… ;-). Na enkele blok- en examenweken lijkt het mij aangewezen wat stoom af te laten. En als ik daarbij kan helpen, waarom niet?

 

Kitzbüheler Alpen

 

Na een nachtje in Achenkirch – waar we op zondag in het Rofangebergte een eerste beklimming doen naar het Stühlbockjoch  – rijden we door naar Fieberbrunn.

 

We maken vooraf duidelijke afspraken: “Ik bezorg jullie een fijne week, plan de tochten, doe het nodige spoorwerk, bied jullie de fijnste afdalingen aan… en in ruil zorgen jullie dat ik ’s avonds een deftige maaltijd krijg”.

Een tip van sluier: beide partijen hebben woord gehouden.

DSC06982

 

Hoewel we vlakbij het skigebied en freeridespot Fieberbrunn zitten verkiezen de jongens om alle dagen met de vellen op pad te gaan. Telkens enkele uren stappen… op zoek naar echt maagdelijke flanken.

 

De keerzijde van de enorme evolutie in het skimateriaal is immers dat “hors-piste” technisch zo laagdrempelig geworden is dat het voor iedereen openstaat.

Met als resultaat: na verse sneeuwval gaan om 08.30h de liften open… en om 09.30h vind je overal al enkele of (te) vele sporen. Voor de meesten geen probleem maar voor mij (of ons) is een deel van het avontuur en plezier dan al weg.

 

Gelukkig geniet ik het absolute voorrecht van met twee 18-jarigen op stap te zijn die gewoon graag in de bergen vertoeven, die niet tegen hun zin uren stappen, die genieten van de rust en stilte… Diepsneeuw skiën, dat willen de meesten wel… maar het mag a.u.b. niet te veel inspanning kosten.

DSC06958

Onder wisselende weersomstandigheden (sneeuw, wind, zon, koude,…) maken we vijf beklimmingen in de Kitzbüheler Alpen: Hahnenkampl, Stückkogel, Karstein, Brechhorn, Feldalphorn. Hoewel hier enkele echte klassiekers bij zijn, zien we ofwel niemand ofwel hier en daar een éénzame local.

 

En natuurlijk ontbreken ook deze week de nodige “Zwischenabfahrten” niet om aan ons dagelijkse portie hoogtemeters te geraken èn vooral om extra van de heerlijke sneeuw te genieten.

 

In deze regio heb ik ondertussen zoveel gebiedskennis opgebouwd dat ter plekke nog alternatieven uit de mouw worden geschud. Zo zijn we zowel bij het naar boven gaan als naar het naar beneden stuiven – zelfs op de klassiekers –  vaak enkel met ons drieën.

 

Net als de week in Obertauern is het ook deze keer voortdurend oppassen geblazen. Daar Ruben en Mathias niet enkel graag skiën maar ook leergierig zijn maak ik er een quasi “privé-stage” van. Alle  items komen aan bod… en ’s avonds in de bar willen ze echt alles weten…. een hele stapel bierkaartjes teken ik vol.

 

Op het einde van de week spreken ze al over “volgend jaar”… en ik heb zo het idee dat ik nog wel eens mee mag ;-). Wat een vader toch lijden kan…

DSC06970

Als ze één ding geleerd hebben, is het wel dat het een behoorlijk complexe materie is die je niet op 1-2-3 onder de knie hebt. En dat je met één of twee weekjes per seizoen onmogelijk de kennis(*) kan opbouwen om verantwoord en zelfstandig op pad te gaan.

 

Tenzij je het houdt bij de (mega) standaardtoeren(**) en dit enkel bij gunstige of relatief gunstige omstandigheden. Hier is trouwens niks mis mee.  By the way, zo doen  ook de meeste Duitsers, Oostenrijkers, Zwitsers, Fransen,…het.

Het toerskiën boomt de laatste jaren weliswaar  maar toch hoofdzakelijk langs pistes, op populaire tochten en klassieke freeride-runs.

DSC07103

Voor avontuur blijft er gelukkig nog voldoende ruimte. En om in herhaling te vallen: een beetje bescheidenheid in de ambities en een iets meer defensievere aanpak zijn zeker deze winter aan de orde. Maar ook dan rest er plaats voor “fun and adventure”.

Meer foto’s: facebook.

 

Peter

 

(*) Maar zelfs met de nodige ervaring en kennis blijft er een restrisico. Bewijs: bij de slachtoffers zijn ook af en toe professionelen betrokken. Een boutade: “De lawine weet niet dat ze met een expert te maken heeft.”

(**) Deze winter zijn er op zogenaamde standaardtoeren ook al ongevallen gebeurd